Villard

Villard

Ga terug naar overzicht
Giovanni De Timmerman mei 12, 2021

Villard Fine wines werd in 1989  opgericht door Thierry Villard als de eerste familie premium boutique wijnbedrijf van Chili. In de afgelopen drie decennia, is het consequent erkend als een van de beste producenten van de Casablanca Valley. In de afgelopen tien jaar heeft de nieuwe generatie, gebruikmakend van de uitzonderlijke terroir en unieke kenmerken van de vallei, vernieuwende vinificatietechnieken geïntroduceerd om nieuwe superpremiumwijnen van structuur en elegantie te creëren.

Een van de gebieden bij uitstek voor druiven met een koel klimaat is de Casablanca Vallei, slechts 70 kilometer ten westen van Santiago en minder dan 25 kilometer van de Stille Oceaan. De koude Humboldtstroom loopt voor de kust, zodat de zee een verkoelend effect heeft, met ochtendmist en lage temperaturen die worden doorgegeven in onze wijnen met heldere zuren en fris fruit.


Door Jean-Charles Villard

Mijn vader "Thierry Villard" is geboren in Frankrijk maar heeft het grootste deel van zijn jeugd in Zwitserland gewoond en enige tijd in Engeland op de universiteit. Op 19-jarige leeftijd verliet hij zijn vaderland om de wereld te ontdekken. Op 20-jarige leeftijd was hij in Australië en na een jaar besloot hij naar Zuid-Amerika te gaan. Hij bereikte Panama per boot waar hij uitstapte en helemaal naar Chili ging waar hij mijn moeder ontmoette. Ze trouwden in Santiago na 7 maanden, en daarna werd de ceremonie herhaald in Parijs waar hun avontuur zou beginnen in 1972.

Ze kochten een Volkswagen Kever en reden door tot Kaboel in Afghanistan, maar moesten de auto verkopen omdat de oorlog tussen Pakistan en India de grens gesloten had. Dus vervolgden ze hun reis met het openbaar vervoer door Azië naar Singapore, waar ze aan boord gingen van een schip naar Perth in Australië en vandaar het land overstaken naar Melbourne in Victoria, waar ze de broer van mijn moeder ontmoetten, een gediplomeerd oenoloog, die het jaar daarvoor naar Australië was geëmigreerd, op aanraden van mijn vader.

Al snel in 1973 ging Thierry werken bij Orlando Wines, een van de grootste Australische wijnhuizen, om de nieuw opgerichte afdeling van geïmporteerde wijnen en sterke dranken in Melbourne te ontwikkelen. Hij deed ervaring op in de verkoop in de On trade, Off trade, Major Customers, Wholesalers en stapte vervolgens over als sales manager naar Morris Wines, een boutique winery, dochteronderneming van de groep, voordat hij een jaar later terugkeerde naar Orlando als sales manager van Victoria.

1980 Overplaatsing naar het hoofdkantoor in Adelaide als productmanager op de marketingafdeling, belast met de afdeling import, Premium Wines en de boetiekwijnmakerij Morris Wines.

1981 Dezelfde functies plus marketing manager voor de export. Oprichting van de afdeling Export en eerste klanten.

1984 Concentreert zich op de export en verlaat de verantwoordelijkheden voor de nationale markt. Als exportmanager zet hij een netwerk op van importeurs, agenten en distributeurs in Azië, Europa en de VS.

Start in het Verenigd Koninkrijk de eerste mediacampagne buiten Australië voor Jacob's Creek. In de jaren '70 en '80 maakt de familie verschillende vakantiereizen naar Chili, waar Thierry zijn vele kennissen en vrienden uit de wijnindustrie weer ontmoet. Naarmate de tijd verstreek, kreeg hij meer en meer het gevoel dat hij zijn eigen wijnbedrijf moest beginnen en dat het in Chili moest zijn. Tegen 1988 was hij ervan overtuigd, dat het land op een gezonde economische weg was en dat de Chileense wijnindustrie de "nieuwe ontdekking" op de Europese markten zou worden. Dus eind 1988 nam hij ontslag en verliet Australië om een nieuwe onderneming in Chili te beginnen.

Begin 1989 arriveert hij in Chili met zijn vrouw en twee zonen, geboren en getogen in Australië, en laat een gevestigde manier van leven achter.

Hij werkt eerst als exportconsultant voor verschillende wijnhuizen in Chili, zoals onder meer CyT en Emiliana. De doelstellingen waren het openen van nieuwe markten, het creëren van wereldmerken en proberen het imago van Chili als producent van fijne wijnen op te krikken. Dat jaar richt hij ook Villard Fine Wines op, voor de productie van Premium Wijnen.

Tegelijkertijd vertegenwoordigt hij ook Nadalié vaten uit Frankrijk, en vervolgens richt hij een joint venture op met Nadalié om in Chili vaten te produceren voor de wijnindustrie, maar ook om het beste eikenhout te kiezen en ze op maat te maken voor elk van onze wijnen.

Vandaag is het een belangrijke speler op de Chileense markt en wordt het geleid door mijn oudere broer Sebastian.

Thierry's belangrijkste doel was het produceren van premium witten en Pinot Noir, die in Chili in die tijd vrijwel onbestaande waren. De Casablanca Vallei had alle klimatologische eigenschappen om de druivensoorten te produceren die hem interesseerden. De Casablanca Valley was in het begin van de jaren negentig nog totaal onbekend en slechts een paar wijnbouwers en wijnmakerijen toonden belangstelling voor het potentieel ervan.

Zoals u zich kunt voorstellen, ben ik opgegroeid in een wijnomgeving.

Bekijk het verhaal van Jean Charles 
Bestel hier jouw favoriete wijnen van Villard