Flaherty Wines

Flaherty Wines

Ga terug naar overzicht
Giovanni De Timmerman februari 02, 2023


Ed Flaherty en Jen Hoover zijn twee Californiërs die in 1993 naar Chili kwamen om te werken aan een oogst en daarna nooit meer weggingen.
Dit omwille dat Chili een uitzonderlijk klimaat heeft voor de wijnbouw.
En het beste wildwater ter wereld om te kajakken. Hun kajakdagen zijn helaas voorbij, maar de lokale wijnen worden steeds beter.


Door de jaren heen heeft Ed gewerkt met enkele van de beste wijnhuizen in de Chileense industrie, waaronder Cono Sur, Errázuriz en Tarapacá. Als uitvoerend wijnmaker bracht Ed meer tijd door op kantoor en in het proeflokaal dan in de wijnmakerij. Hij begon Flaherty in 2004, zodat hij zijn handen weer vuil kon maken - of in ieder geval zich met wijn kon besmeuren tijdens het crushen. Flaherty is een van de weinige boetiekwijnhuizen in Chili. Het bedrijf begon met ongeveer 1.200 flessen van een enkele rode blend in 2004 en is uitgegroeid tot ongeveer 40.000 flessen in 2015, waaronder drie rode blends uit Aconcagua en Cauquenes. De productie lag in 2016 rond dat niveau. Ongeveer de helft van hun wijn wordt verkocht in Chili, terwijl de rest wordt geëxporteerd naar België, Brazilië, Duitsland, Korea en de Verenigde Staten.

Boutique wijnhuizen zijn in opkomst in Chili, waar de lokale wijnindustrie traditioneel werd gedomineerd door een paar zeer grote concerns. De laatste tien jaar hebben kleinere projecten echter voet aan de grond gekregen en een aanhang op de lokale markt ontwikkeld. Flaherty Wines is een van de stichtende leden van de Independent Vintners' Movement (MOVI), een handelsorganisatie voor kleine, door de eigenaar gesteunde wijnprojecten. De groep organiseert onder meer een jaarlijkse proeverij, MOVI Night, die elk jaar in november in Santiago wordt gehouden.

Ondanks al het gepraat over de kunst van het wijnmaken, is wijn uiteindelijk een drank die bedoeld is om geconsumeerd te worden, en hij wordt zelden alleen geconsumeerd. Dus terwijl Ed in de kelder werkt aan zijn mengsels, is Jen meestal in de keuken, ingrediënten aan het verzamelen om bezoekers te verwennen met lekker eten en hun eigen wijnen.